Inblick i vardagen som elev på skogsgymnasiet i Älvdalen

En intervju med eleverna Linnea Nykvist & Linna Bäckman på Älvdalens utbildningscentrum.
Hur hamnade ni på naturbruksprogrammet med inriktning skog på Älvdalens utbildningscenter?

- Jag hamnade här för att både min morfar och min moster har jobbat inom skog och hela släkten är jätteinvolverade i skogen. Min morfar äger skog och har jobbat som maskinförare. Jag är osäker på vad min moster jobbar som men hon är väldigt skogsintresserad. Jag fick hem brev från Älvdalen och då det var i Dalarna så var det närmast. Jag hade inte jättebra koll vad exakt som linjen innebar men tyckte det såg kul ut och tänkte att jag kunde pröva, berättar Linn.

- Pappa har skog, morfar har skog. Det är skog i båda sidorna av släkten. Jag hade först tankar på lantbruk då det också kommer med hemifrån men hade sedan praktik inom skog och tyckte det var kul. Går man skog är det lite bredare utbildning än om man går lantbruk, man kan plugga vidare tex, berättar Linnea.

Har någon av er bestämt er vad ni vill bli? Maskinförare tillexempel?

- Jag vill bli maskinförare, det bestämde jag mig rätt fort om, berättar Linn.

- Jag vet inte, jag ska läsa till skogsmästare och sen får vi se. Men jag tycker även annat är kul så jag vet inte, berättar Linnea.

Vad har varit bäst med utbildningen? Minst roligt?

- Jag tycker maskinkörningen varit det bästa och jag gillar främst slutavverkning framför gallring då det är lite mer lugnt, jag behöver bara koncentrerar mig på att inte köra över saker som inte ska köras över. Det är mindre beslutsångest. Det som varit minst kul är motorsågen, men det var mest för det var snö upp till knäna, blött och jobbigt. Vad än jag hade gjort i det vädret hade det varit skittråkigt. Allt annat har varit hyfsat förutom om vädret är dåligt, då är inget kul, berättar Linn.

- Det bästa har absolut varit gallringen! Det är inte bara att ta ner all skog utan du behöver vara med, tänka och planera hela tiden. Vid slutavverkning kan du slappna av mer men i gallring behöver du fundera på vilka träd och planera mera. Då jag pluggar till högskolan har det varit en massa uppgifter, mycket på samma gång. Det är det enda jag kan klaga på. Matten just nu. Det kan bli ganska mycket på kort tid. Nu under praktiken fortsätter dock de högskoleförberedande kurserna så jag ska ha praktik, samtidigt som jag ska köra de andra kurserna, berättar Linnea.

Vilken maskin är roligast att köra hittills? Skotare vs skördare?

- Skördare, helt klart! Berättar Linn.

- Båda, jag byter hellre i mellan. Skörning är jättekul men när man får in flytet i skotaren är det väldigt kul, berättar Linnea.

Linnéa, du som tänkt läsa vidare har du någon plan eller skjuter du från höften och ser vad som fastnar?

- Om jag inte ska kör maskin så vill jag bli planerare. Inte virkesköpare, det är för mycket kundkontakt. Jag vill ha det som en trygghet för man vet ju inte, man kanske inte vill sitta i en maskin hela sitt liv.

Linn, du som inte läser högskoleförberedande, hur ser du på framtiden?

- Jag brukar inte tänka på det så jättemycket. Jag vet nu att jag nog vill jobba som maskinförare och jag vet också att det går att lösa sen om jag ångrar mig.

Vad vill ni säga till de som står i valet och kvalet att välja skog?

- Gör det! Instämmer båda.

- Jag tror att det är så mycket roligare än på ett ”vanligt gymnasium”, sen beror det såklart på vilken skola du går på. Det beror såklart på vilka lärare man får. Våra lärare har ju jobbat som maskinförare och känns inte riktigt som lärare, man sitter och skämtar och så. Nu kan jag bara prata för vår skola men vi har ju fått möta både äldre och yngre personer. Man har mött så många som jobbar inom skog och fått massa tips, berättar Linnea.

- Jag var osäker på om jag skulle gå eller inte då det var så långt men beslutade mig om att börja här. Det var bland det bästa jag gjort. Helt klart värt flytta 13 mil för att gå här. Det är ju kul också. På högstadiet var man så skoltrött men här ligger man inte och drar sig på morgonen, berättar Linn.

Det är inte så många tjejer i skogen, utifrån era perspektiv, har ni märkt någon skillnad? Tankar?

- De vill ha in fler tjejer. Jag har hört det från både virkesköpare och lärare. Jag har hört att tjejer har sönder mindre och producerar mer då de kör försiktigare. Det finns såklart för och nackdelar med att vara tjej i skogen. Jag tror det flesta vill ha in tjejer men det finns ju de som tycker att om tjejer ska jobba i skogen kan de bara köra skotaren då det inte är lika tungt som skördaren. Men det handlar nog helt på var du hamnar, berättar Linn.

- Jag har praktiserat med en maskinförare som var kvinna. Jag har inget problem med att vara ensam tjej. När jag ringt för praktik verkar de glada att det är en tjej som ringer, berättar Linnea.

Get connected

nb_NONorwegian