En intervju med yrkesläraren Roger Olsson på Älvdalens utbildningscentrum

Hur hamnade du i skogen?

- När jag var 16 år och hade slutat nian sökte jag faktiskt till Älvdalens skogsbruksskola som det hette då. Samtidigt fick jag erbjudande att köra skogsmaskin för brorsan. Så jag funderade hela sommaren om jag skulle börja jobba eller plugga. Och det blev skogsmaskin, så jag körde skogsmaskin i 17 år. Sen tyckte sambon att det var dags att plugga till något annat, så då hamnade jag på skogsbruksskolan ändå då det fanns Komvux här. Då kunde jag validera av skogskurserna då jag jobbat med det så det blev jättesmidigt. Sen började lärarna tala om att jag borde söka till Skinnskatteberg, till skogsmästarskolan, så jag tänkte, det kanske är lika bra att köra på. Så jag gjorde det och flyttade dit, jag och sambon. Det var 2002. Och då fick vi vårt första barn där. Då flyttade vi till Skinnskatteberg och hade jättenära till skolan. Det var en väldigt trevlig skola och i trean fick jag ett vikariat på PC skog hemma i Älvdalen så vi flyttade hem till jul tredje året. Där fick jag kontakt med en jaktkompis som berättade att det snart skulle finnas en ledig tjänst på skolan och tyckte jag skulle söka. Så då sökte jag och fick det jobbet, på skog och jakt som fanns då. Där har jag varit då sen 2005. Sen lades skog och jakt ner efter ett par år men blev då kvar på skog.

Hur nära skulle du säga att skolan är med framtida arbetsgivare och industrin?

- Praktiken ska de göra på hemorten så där har de en inkörsport. De flesta känner någon som har firma så de flesta fixar det ganska lätt. Dock de som inte har någon egen kontakt har det svårare.

Tycker du att ni får någon backning från näringen?

- Ja, det har blivit bättre det har de. De har insett att de behöver hjälpa till. Det är lite krig mellan företag för maskinförare.

Hur ser du med familjesituationen i yrket? Tex för hämta/lämna osv.

- Jag tycker det blivit bättre. Men det är ju såklart fördel att jobba dagspasset då det matchar med trailers och så. Mellan 00–05 får man inte köra. Man är inte så social om man jobbar skift, om man går upp vid 04 så är man inte så pigg när man kommer hem. Jobbar man kväll missar man såklart också massa. Så det är skönast att jobba dagtid.

Beskriv utbildningen, hur är upplägget och tänket?

- Maskinkörningen i ettan är delvis i simulatorvärldar men också med skotare på skolan. Om vi haft tid får de komma ut och skota på riktigt. Det är mycket grön teori i ettan också. I slutet av ettan är de ute på APL. I tvåan blir det körning ute med oss, i avverkningslag skotare och skördare. De har fått sitta i simulatorn för att öva på att lägga vägar och var virket ska läggas. Sen är de i verkstaden och servar lite, felsöker. De har även APL i slutet av tvåan. I trean får de köra gallring på riktigt, och det är ju ganska krävande. Det är mycket att tänka på. Där har Sveaskog varit jättebra att ställa upp med områden. Jag tror inte att jag som privatperson skulle våga släppa ut elever i min skog men det är ju stor risk att de hamnar i gallring i arbetslivet. Det är mycket APL i 3an, 6 veckor varje termin. Tanken är att de ska hunnit tagit körkort och att de kan ta sig ut. De är borta ganska mycket. Det är så det ser ut i grova drag.

Hur ser ditt yrke ut, som lärare?

- Igår var jag ute på röjning med tvåorna. Idag är jag här på avverkning med treorna och även i morgon. På fredag är det individuella val och då håller jag i serviceteknik i verkstaden. Så det är lite olika saker man håller på med. Det är lite variation, så det är ju bra. Jag menar, är man mattelärare har man ju sin bok att beta av.

Vilka ämnen är det du har?

- Framför allt yrkestransport, skotare och serviceteknik, sedan hoppar jag även in när kollegor behöver hjälp så man är lite överallt. Naturbruk har jag också. Där har vi mycket APL.

Vad är det bästa med ditt jobb?

- Jag kan lägga upp mina lektioner lite som jag tycker, friheten under ansvar. Man har ju sina mål man ska hålla sig till men är det dåligt väder en dag kan man ju köra teori den dagen. Det är ju ingen som lägger sig i. Det har dessutom varit jättebra nu när man har småbarn att ha sommarlov, höstlov, vinterlov och så vidare.

Hur får man skogen till en attraktiv arbetsplats?

- Då behöver man ta bort skiftgången. Dessutom är det ganska pressat och dåligt betalt. Du kan ju tillexempel ta hem en rörmokare som bara kommer och tittar och han har ju i alla fall 400–600 kronor i timmen även om han bara planerar men om jag hade varit en entreprenör och kommit hit och kikat, det har jag ju inte fått något för. Oftast har man ett pris per kubik, visst, vissa har timpenning men det är nog inte så många. Lönerna behöver upp. Mång drar ju till Norge för att få lite mer i plånboken.

Tror du att de flesta maskinförare kör hela livet?

- Jag tror det är kortare, de kanske saknar tålamod. Det kan ju också vara att informationssamhället visar andra möjligheter.

Hur många som kommer hit till Älvdalen tror du har skogsligbakgrund?

- Mja, en vildgissning mer än hälften har nog skog hemma eller känner någon som kör maskin tillexempel.

Get Connected

sv_SESwedish