Att kombinera elitidrott med skogsjobb

En intervju med Madelene Nord på Skogsstyrelsen
Kan du berätta vem Madelene Nord är?

Absolut! Jag är en 25 år gammal dalkulla bosatt i Mora, men kommer ursprungligen från en liten ort i Västmanlands län vid namn Ställberg. Mina största intressen här i livet är djur, natur och idrott. I de yngre åren höll jag på med en drös olika idrotter, däribland dans, friidrott, ridning, karate och längdskidåkning. Det var dock längdskidåkningen som jag slutligen fastnade för och som har genomsyrat större delen av min uppväxt. Därmed har idrotten alltid varit en stor del av mig och mitt liv. Under år 2013 fick jag även upp ögonen för en fantastiskt rolig sport där man får chansen att kombinera sitt djurintresse med idrott, nämligen draghundsport. Jag blev helt fast från dag ett! Samma år köpte jag min första egna draghund, en vorsteh vid namn Ero, och knappt ett år senare tog vi vår första SM-medalj tillsammans och tätt därefter även ett EM-silver. Därefter har framgångarna blivit allt fler och numera satsar jag fullt ut på denna sport i kombination med längdskidåkning, vilket är fantastiskt roligt! Det finns inget bättre än att se glädjen i hundarna när dem får dra.

Hur hamnade du i skogen?

Vägen dit var väl egentligen inte spikrak och tydlig. Ända sen jag var väldigt liten trodde jag alltid att jag skulle bli veterinär och att det var det som var mitt drömyrke. Jag studerade väldigt hårt på gymnasiet för att komma in på utbildningen, och när jag väl hade betygen för det kände jag bara – nej, det här är nog inte det jag vill göra. Efter det var jag totalt vilsen. Jag tog ett sabbatsår efter gymnasiet och försökte klura ut vad jag verkligen ville. Jag kom fram till att jag absolut inte ville ha ett kontorsjobb och sitta ner hela dagarna, samtidigt som jag insåg att jag ville ha stor frihet i mitt framtida yrke för att lättare kunna kombinera yrket med min elitidrottssatsning. Och så en dag kom jag i kontakt med biologyrket på nätet och tyckte att det lät väldigt spännande och passande. Så år 2015 påbörjade jag mina studier på biologiprogrammet på Karlstads universitet, som med fördel gick att läsa på distans också, vilket var perfekt för mig som idrottade och kunde styra upp dagarna som jag ville. Under hela studietiden var jag ganska osäker på inom vilket område inom biologin som jag ville arbeta inom. Men så av en slump sökte Skogsstyrelsen ny personal inom mitt utbildningsområde, precis när jag skulle avsluta mina studier år 2018. Så tre dagar senare när jag tagit min kandidatexamen började jag arbeta som skogskonsulent hos Skogsstyrelsen i Mora, och har mer eller mindre stannat kvar i skogssektorn sedan dess.

Så vad gör en skogskonsulent på Skogsstyrelsen?

Allt mellan himmel och jord skulle jag säga. Det är väldigt brett och det finns många olika områden man kan arbeta inom som skogskonsulent. För att nämna några så kan man exempelvis arbeta med tillsyn, rådgivning & information, områdesskydd, inventeringar och mycket annat. Jag har själv redan hunnit med flera olika delar. Jag har bland annat arbetat med naturvårdande skötsel i biotopskydd och naturvårdsavtal, vilket inneburit att jag fältbesökt de skyddade områdena och gjort bedömningar kring huruvida någon skötsel har behövts eller inte för att bevara de höga naturvärdena som finns i dessa områden. Utöver detta har jag även arbetat med något som kallas inmätning. Inmätning kan innebära flera saker, men för en skogskonsultent handlar det främst om att snitsla och staka ut gränser för naturreservat med hjälp av olika GPS-metoder i fält. Det kan även innebära inmätning av redan befintliga fastighetsgränser i skogen där man främst letar efter gamla råstenar, rör av olika slag, träpålar och dylikt som man mäter in med GIS-utrustning. Detta gör man för att korrigera den digitala kartan som vi har idag, då den inte riktigt stämmer överens med de verkliga gränserna som finns. Ibland kan de diffa med så mycket som upp till ett par hundar meter mot verkligheten, och därför är det viktigt att korrigera detta så det blir rätt.

Hur är det att kombinera jobb och elitidrott?

Det är en fråga jag ofta får. Hur orkar man egentligen arbeta heltid och samtidigt satsa fullt ut på sin idrott? Jag brukar svara att man söker sig till skogen! I mitt arbete som skogskonsulent har jag något som kallas förtroendearbetstid, något som de flesta har som arbetar inom den skogliga sektorn. Förtroendearbetstid innebär att man som anställd har förtroende att själv disponera sin arbetstid med hänsyn till sina arbetsuppgifter, dvs. man är inte låst till exakta arbetstider så som 7–16 eller 8–17 utan styr mer eller mindre detta själv. I praktiken innebär detta att så länge som du får arbetet gjort och presterar det du ska, så kan du styra mycket själv över hur du vill lägga upp din tid. För mig har detta fungerat helt suveränt. Detta möjliggör att jag kan sticka ut och träna på de tider som passar mig bäst, utan att det påverkar mitt arbete. Har jag exempelvis planerat för ett långt träningspass på några timmar under morgonen/fm, så ser jag till att arbeta längre in på eftermiddagen och kvällen istället eller vice versa. Förtroendearbetstiden ger mig en så stor flexibilitet i mitt arbete att det aldrig varit något problem att kombinera just jobb med elitidrottandet, trots att jag arbetar heltid. Jag brukar tänka det många gånger, att det är synd att inte fler elitsatsande idrottare som kanske inte heller kan försörja sig enbart på sin idrott, vet om denna möjlighet och den frihet som ett skogligt jobb inkluderar. Förhoppningsvis kanske någon läser detta och blir inspirerad.

Så vilka är fördelarna med ett skogligt yrke?

Utan tvekan flexibiliteten som förtroendetiden medför och möjligheten till att få vara ute stora delar av arbetstiden. Sen är det ett plus i kanten att man som hundägare kan ta med sig hunden ut i skogen på jobbet. Helt underbart!

Hur skulle du säga att en standardvecka ser ut för dig?

Oj, jag tror faktiskt inte att det finns någon. Arbetet är väldigt varierande och omväxlande, där såväl kontorstid som arbetsuppgifter ute i fält ingår. Det är nog mycket det som bidrar till att man aldrig känner att man har tråkigt på jobbet då ingen dag är den andra lik.

Arbete inom skogsnäringen är ett fritt och flexibelt arbete som innebär att man har sin arbetsplats både i skogen och på kontoret, bara det är tilltalande men är det några egenskaper som du har tänkt på att man bör besitta för att passa för ett skogsyrke?

Först och främst är det positivt om man har ett visst intresse för arbetsområdet. Sedan tror jag att det är viktigt att man kan arbeta självständigt och våga ta egna beslut när det krävs. Många gånger kräver även jobbet att man arbetar ensam och därför tror jag att det även är viktigt att man känner sig bekväm med det.

Anser eller tror du att man måste vara uppväxt eller ha mycket erfarenhet av skogen för att trivas med ett yrke inom skogsnäringen?

Absolut inte. Jag tror snarare att det är viktigt att istället se till vem man är som person och att man har de egenskaper som lämpar sig för ett yrke inom skogsnäringen. Precis som på så många andra arbetsplatser så lär man sig mer om yrket och sin arbetsplats genom att utöva det. Det betyder inte att man behöver vara fullblodsproffs på sitt yrkesområde, utan så länge man har ett gediget intresse för det man vill arbeta med så tror jag absolut att man kommer att trivas.

Har ditt intryck av skogsbruk ändrats sedan du började arbeta inom näringen och i sådana fall på vilket sätt?

Ja det skulle jag nog ändå vilja påstå. Jag fick en hyfsad bild av skogsbrukets verklighet under min utbildning, men sedan jag började arbeta i branschen har jag fått en större inblick i hur många olika möjligheter det faktiskt finns inom skogsnäringen. Jag hade nog en lite stereotyp bild av att alla skogsjobb kräver ordentligt med muskelkraft och att man använder sig av ”uråldriga” metoder och redskap. Men nu har jag förstått att modern teknik är en stor del i skogsbruket och att man inte alls behöver vara stor och stark för att arbeta inom det, snarare tvärtom, kunskap är nog det som väger tyngst numera.

Skogsnäringen är en mansdominerad bransch och behöver attrahera fler kvinnor för att blir starkare och nå längre – har du några tankar om hur man skulle kunna lyckas med det?

En sak som jag tror att man behöver göra är att slå hål på myten och föreställningen om att det krävs muskelkraft snarare än hjärnkraft för att jobba med skog. Media är nog ganska duktiga på att måla upp en bild av just detta och där tror jag att man har en hel del att jobba på om man ska locka fler kvinnor. Man behöver visa upp fler alternativ än den maskulina kulturen och framhäva att kvinnlighet inte ses som något negativt inom branschen. Det tror jag är en superviktig del i det hela.

Get Connected

sv_SESwedish